- Cook Time60min
- Для сім'ї
Recipe Overview
- Recipe typeГарніри
- Difficulty levelСередній
- ServingsДля сім'ї
Nutritions
- Енергія 159
- Білок 3
- Вуглеводи 35
Ingredients
Кількість порцій:
- Круглий рис 200гр
- Вода 200мл
- Рисовий оцет 5 ч.л.
- Цукор 2 ч.л.
- Сіль 1 ч.л.
Steps
- Підготуйте інгредієнти. Рис обов'язково потрібно придбати японський, круглозерний або спеціальний рис для суші. Довгозернистий і пропарений рис для приготування суші та ролів категорично не підходить, тому що через низький вміст у зернах крохмалю такий рис не має потрібної клейковини, і приготовлена страва просто розсипатиметься. Для заправки необхідно використовувати саме рисовий оцет, заміна столовим оцтом категорично заборонена.
- Рис пересипте в миску, влийте проточну холодну воду і, щоб не пошкодити зерна, акуратними рухами промийте рис, злийте каламутну воду і знову налийте чисту холодну проточну воду. Рис необхідно промити не менше 4 разів, вода має стати чистою та прозорою. Відкиньте промитий рис на друшляк і залиште його так на 10 хвилин, за цей час стіче вся зайва рідина.
- Пересипте рис у каструлю та залийте водою, поставте на вогонь. Дуже важливо дотримуватися співвідношення рису та води. Воно має бути 1:1. Коли вода закипить, закрийте прозорою кришкою каструлю, зменшіть вогонь до мінімального і варіть 15 хвилин. За цей час повністю має випаруватися волога. Кришку під час варіння відкривати не можна, тому, щоб бачити процес варіння, краще використовувати прозору кришку.
- Через вказаний час зніміть каструлю з рисом з вогню і залиште рис пропарюватися під закритою кришкою протягом 10 хвилин. Кришку не відкривайте, рис повинен повністю приготуватися.
- В цей час приготуйте заправку. У невеликий ковшик (турку) влийте рисовий оцет, всипте цукор та сіль. Поставте ковшик на повільний вогонь і, перемішуючи, розчиніть сипкі інгредієнти. Як тільки цукор та сіль розчинилися, відразу ж зніміть заправку з вогню. Заправка в жодному разі не повинна кипіти, тому готувати її на сильному вогні не можна.
- Готовий рис перекладіть у дерев'яну миску, протерту вологим рушником, таким чином, рис не прилипатиме до посуду. Краще використовувати спеціальну діжку хангірі з кипарису, але в мене такої немає, тому я використала ту, яка була. Дерев'яний посуд використовується для того, щоб запобігти будь-якій взаємодії з рисовим оцтом, а також дерев'яний посуд вбирає зайву вологу рису при його перемішуванні.
- Візьміть дерев'яну лопатку та розмістіть її над рисом. Оцтову заправку лийте на лопатку, а вона акуратно розтечеться по рису. Плавними рухами розбивайте рис, акуратно перемішайте його, намагаючись не пошкодити зерна рису. Накрийте вологим рушником і дайте рису охолонути. Коли рис охолоне, можна приступати до формування суші та ролів.
Recipe Description
З цієї кількості інгредієнтів вийшло 450 гр. відвареного рису для суші. Ні в якому разі солити і додавати спеції при варінні рису не можна. Якщо дуже хочеться, щоб рис вийшов запашним, можна додати шматочок комбу (водорості). Однак витягти з каструлі комбу потрібно до закипання води. Оцтову заправку для рису можна придбати в магазині вже готову, тоді процес приготування рису для суші та роллів займе у вас ще менше часу. Готовий рис не можна прибирати в холодильник, так як зерна стануть жорсткими, що відіб’ється на якості та смаку приготовлених страв, тому краще готуйте рис невеликими порціями.
Similar recipes
Cook Time: 3 mins
Гарніри
Cook Time: 1 hours
Гарніри