Recipe Overview
- Recipe typeГарніри
- Difficulty levelЛегко
- ServingsДля 4х
Nutritions
- Білок 6
- Жири 11
- Вуглеводи 66
Ingredients
- Рис 200гр
- Вершкове масло 30гр
- Сіль 1чайн.
Steps
- Підготуйте усі необхідні продукти. Крупу беріть у перевіреного виробника: дешеві крупи не завжди хорошої якості і як правило швидко псуються - в ній заводяться жучки, тому що я можу скористатися. їх личинки заносять у крупу ще виробництві, т.к. воно не має сучасного обладнання, тому і крупа дешева.<br />Масло вершкове з натуральних вершків, жирність справжнього вершкового масла має бути не менше 82,5 %.
- Крупу добре промийте, видаліть зайве сміття. Якщо ви хочете, щоб рис був розсипчастим, необхідно дуже добре його промити, щоб змити з поверхні рисинок крохмаль, - адже крохмаль сприяє склеюванню.<br />До речі, вода, якою промивали рис, дуже корисна для поливу квітів.
- Викладіть рис у каструлю. Каструлю варто вибрати з товстим дном або з нержавіючої сталі або емальовану без сколів.
- Залийте рис водою. Пропорції: на 1 склянку рису беруть 2 точно такі ж склянки води (ВАЖЛИВО!: ідеальні пропорції вказані на упаковці того виду рису, який збираєтеся готувати. Залежно від сорту, співвідношення рідини та круп може змінюватися, тому читайте інструкцію на упаковці).
- Посолити воду. Рис "забирає" на себе дуже багато солі. Тому посолити доведеться трохи більше ніж звичайні страви. Але орієнтуйтеся на власний смак і здоровий глузд: краще трохи досолити вже готовий рис, ніж є пересолений.
- Доведіть до кипіння на середньому вогні. Перемішайте рис, щоб він не прилип до каструлі. Варіть, трохи помішуючи, 3-5 хвилин і відразу після цього зменште вогонь до мінімуму.
- На мінімальному рівні нагрівання накрийте кришкою каструлю і варіть ще 25 хвилин. Важливо варити саме на мінімумі, інакше рис може підгоріти, і наскільки можна не відкривати кришку під час варіння - так рис пропарюється. Потім вимкніть вогонь і залиште рис у каструлі під кришкою ще на 15 хвилин. У жодному разі не відкривайте кришку.
- Останній штрих – масло. Додайте вершкове масло, дочекайтеся, поки воно розтане і перемішайте рис з маслом. Для пісного варіанту страви, вершкове масло можна замінити на будь-яке рослинне.
- Подавайте такий рис як гарнір до риби, м'яса, курки. Також його можна використовувати в різних салатах. Смачного!
Recipe Description
Порада: оскільки будь-яка техніка, у тому числі газові та електричні плити, працюють по-різному, а значить і мінімальний рівень нагріву в плитах відрізняється, може змінюватися час варіння рису як у більший, так і у меньший бік. Зважайте на особливості своєї техніки! Майте на увазі, що не з кожного виду рису може вийти розсипчастий гарнір. Деякі сорти призначені для варіння в’язких каш та різотто. До розсипчастих насамперед належать довгозернисті сорти рису, які зазвичай беруть для плову. Якщо ви вибрали все-таки круглозерний рис – не біда. Просто добре промийте його кілька разів до прозорої води, щоб зменшити кількість крохмалю. І обов’язково чітко дотримуйтеся співвідношення води та рису, вказаного на упаковці, тому що зайва кількість рідини призведе до “розповзання” крупи. Щоб страви з рисом виходили незмінно смачними, читайте статтю про тонкощі вибору рису і секрети його приготування. Як вибрати ідеальну каструлю для рису, супу, каші або засолювання огірків читайте в статті про каструлі.
Similar recipes
Гарніри
Гарніри
Гарніри
Олена says: 18.12.2022 at 20:55
Дякую за підказки, рис вийшов таким як я хотіла))